Службата за сигурност на Украйна обяви за издирване заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, съобщиха украинските медии.

Съобщението се появи в базата данни на издирваните лица на сайта на украинското вътрешно министерство. Бившият руски президент се издирва по член 110, точка 2 (посегателство срещу териториалната цялост на Украйна). Преди това Дмитрий Медведев нарече режима в Киев терористичен и заяви, че терористите трябва да бъдат наказани за атаката с миниран камион на Кримския мост. Тази сутрин украинските градове бяха подложени на масиран ракетен обстрел, а след него Медведев написа в Телеграм, че това е само началото и ще има още, като пожела премахване на властта в Украйна.

След днешните обстрели са били нанесени сериозни щети по електроразпределителната мрежа и голям брой електроцентрали в редица украински градове.

Електричеството в Киев и региона ще бъде изключено за два часа, съобщиха от киевския отдел на енергохолдинга DTÉK.

В Кривой Рог ще бъдат въведени ограничения за използването на електроенергия, уличното осветление ще бъде частично изключено, съобщиха местните власти.

Властите на много места започнаха да изключват асансьорите в сградите за икономия на електроенергията. Те призоваха украинците да ограничат потреблението на електроенергия в пиковите часове от 17 до 22 часа поради пораженията на критична инфраструктура в страната и тази вечер да не използват електрически нагреватели, бойлери, кухненски електрически печки, прахосмукачки, перални, електрически фурни, кафемашини, съдомиялни машини, климатици, зарядни устройства, компютри, ютии и телевизори.

За критични обекти на социалната сфера - болници, метрополитени, спасителни служби се осигурява електрическа енергия в пълен обем.

В Тернопол бяха изключени асансьори в многоетажни сгради поради критично ниско напрежение в мрежата, съобщи кметът на града.

Около 90% от Лвов е без електричество - трамваите и тролейбусите не се движат, светофарите не работят, на кръстовищата са поставени регулировчици.

В града също така няма топла вода, студената вода се осигурява от резервното захранване. Мобилните комуникации не работят.

Русия е започнала да планира днешните ракетни удари по украински градове в началото на октомври, предаде Ройтерс, цитирайки украинското военно разузнаване, съобщи БТА.

"По информация на украинското военно разузнаване на 2 и 3 октомври руските окупационни сили са получили инструкции от Кремъл да подготвят масирани ракетни удари по гражданската инфраструктура на Украйна", се казва в комюнике на украинското министерство на отбраната. "Военните подразделения на стратегическата и далекобойната авиация са получили заповеди да се подготвят за провеждането на масирани ракетни атаки. Като цели са били идентифицирани обекти от критично важна гражданска инфраструктура и централните райони на гъстонаселени украински градове", се казва още в изявлението.

Най-малко 11 души са загинали, а 64 са ранени при руските въздушни удари днес на територията на Украйна, съобщи украинската държавна служба за спешна помощ, цитирана от Ройтерс.

По-рано украинската национална полиция съобщи за поне 10 загинали и 60 ранени в резултат на днешните руски ракетни в различни райони на Украйна.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че ударите по украински градове са отчаян опит на Москва да промени хода на войната след серията неуспехи, предаде Франс прес.

"Путин е отчаян заради неуспехите на бойното поле и използва ракетен тероризъм в опит да промени ритъма на войната в своя полза", коментира той в Туитър.

Ройтерс цитира думите на Кулеба, според когото украинското правителство очаква "решителен отговор" от ООН на руските удари. След телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу, Кулеба написа още, че руският президент Владимир Путин не е бил провокиран за днешните удари и вината не бива да се прехвърля на "жертвата на агресията".