Съветник на украинския президент отрече Киев да е пряко замесен в нападението с дронове срещу Москва, но заяви, че Украйна наблюдава събитията с удоволствие, и прогнозира увеличаване на този тип атаки, предаде Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е извършила най-голямата си атака с безпилотни летателни апарати срещу Москва, но че противовъздушната отбрана е унищожила всичките осем дрона. Съобщава се за три пострадали сгради. Двама души са потърсили медицинска помощ. 

"...по отношение на атаките: разбира се, че с удоволствие наблюдаваме и прогнозираме увеличаване на броя на нападенията. Но, разбира се, нямаме пряко отношение към това", заяви Михайло Подоляк, съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски, в предаването "Закуска" в ЮТюб.

Нападенията с безпилотни летателни апарати дълбоко в територията на Русия се засилиха през последните седмици, като бяха нанесени удари по петролопроводи и дори по Кремъл по-рано този месец. Москва обвини за тези атаки Украйна, а Киев ги отриче. В същото време  в. "Ню Йорк Таймс" съобщи, че американското разузнаване смята, че Киев стои зад атаката срещу Кремъл, посочва Ройтерс.

Отбелязването на добре свършена работа от руската ПВО обаче не дава отговор на въпроси като тези как - ако Украйна организира тези атаки - Киев успява да проведе сложни логистични операции по доставка на дронове на руска територия, осигуряване на стартова площадка, наземен контрол на машините и то без да попадне в погледа на някоя от руските специални служби, отбелязва Ройтерс.

От руското министерство на отбраната съобщиха, че в нападението са участвали 8 дрона, като пет от тях били свалени от зенитно-ракетния комплекс "Панцир Ц", а останалите три - неутрализирани със средствата за радиоелектронна борба. Различните медии обаче съобщават за между 10 и 25 безпилотни летателни апарата.

Хора, живеещи в югозападната част от руската столица, съобщиха, че са чули силни взривове преди зазоряване, след което усетили миризма на бензин. Местни жители заснели свален дрон и кълбо дим, издигащо се над хоризонта на Москва.

Най-малко три дрона са се врязали във високите етажи на жилищни сгради на "Ленински проспект", "Профсъюзная улица" и в Нова Москва.

Руската държава телевизията отрази нападенията, но без да се спира подробно на тях.

Не е ясно как ще реагира руският президент Владимир Путин на нападението срещу Москва, с което войната в Украйна достигна столицата на най-голямата ядрена сила в света.

Междувременно Русия проведе трета поред атака с дронове по Киев за последните 24 часа.  Най-малко един човек загина и трима бяха ранени в украинската столица при падането на отломки върху жилищна сграда. Последва и реакция от Европейската комисия.

"Руските въздушни удари в Украйна показват за пореден път, че Москва безогледно тероризира украинското население по отвратителен и жесток начин", заяви говорител на ЕК по повод руския обстрел от началото на месеца, особено по Киев. По неговите думи осреднените данни показват, че украинската столица е била под обстрел през ден от началото на май.

Ударите са ясният отговор на руския президент Владимир Путин към онези, които се стремят към мир, добави говорителят. Те показват, че Путин не говори сериозно за спиране на войната и иска да продължи действията срещу украинците, обобщи говорителят.

По повод съобщенията за инцидентите от тази нощ в района на Москва той посочи, че не може да коментира. Не знаем нищо за произхода (на дроновете) и други подробности, каза говорителят. Повтарям настоятелния призив на ЕС към Русия да не използва подобни поводи като оправдание за допълнително задълбочаване на войната срещу Украйна, допълни той.