Украинското външно министерство се противопостави днес на идеята на Словения за непълно членство на Украйна и Турция в Европейския съюз, предаде ТАСС.

"Стратегическата цел на Украйна е пълноправно членство в Европейския съюз, което е предвидено и в конституцията на нашата държава", заяви говорителят на украинското външно министерство Екатерина Зеленко.

Зеленко изтъкна, че посланикът на Украйна в Словения провежда срещи с официални представители на Любляна, за да ги информира за постигнатото от Украйна по пътя към осъществяването на тази стратегическа цел.

На 14-ия стратегически форум в словенския град Блед президентът на Словения Борут Пахор предложи на Европейския съюз да предостави на Украйна и Турция специален статут, припомня ТАСС.

Какво възнамерява да реформира Зеленски

Украинските депутати гласуваха във вторник, 3 септември, парламентаристите да нямат имунитет от съдебно преследване и така изпълниха едно от антикорупционните предизборни обещания на реформаторски настроения президент Володимир Зеленски.

Премиерът Олексий Хончарук заяви тези дни, че до края на годината екипът на президента ще проведе "инвентаризация на страната", за да разбере с какви активи и ресурси разполага държавата, кой какво контролира и т. н. За идната година са планирани радикални реформи, а за 2021-2024 г. - стремителен растеж, заяви министър-председателят.

Зеленски постави задача в най-близко време, до 1 януари, "да се проведе пълно кадрово рестартиране на най-корупционните за бизнеса и гражданите органи на държавната власт" - агенциите по кадастъра, геоложките проучвания, архитектурата и строителството, околната среда, сигурността в транспорта и пътното строителство. Президентът настоя да му се докладва за разследването на шумните корупционни скандали от времето на неговия предшественик Петро Порошенко, писа руският "Независимая газета".

Новият екип на президента предвижда да затвори ред вратички пред нелегалния бизнес - да легализира например игралния бизнес и добива на кехлибар. Зеленски смята да премахне дългогодишния мораториум върху покупко-продажбата на земеделски земи. Новият екип подготвя и приватизация на едрите държавни предприятия, дори железниците. Новата власт смята за своя задача да привлече инвеститори, които ще повярват в Украйна.