Президентът Володимир Зеленски съобщи, че украинските войски, които извършват контранастъпление срещу руските окупационни сили, са напреднали на южния фронт през изминалата седмица, като същевременно е имало и придвижване близо до Бахмут на изток.

Последните коментари на Зеленски за състоянието на тримесечна контраофанзива изглежда потвърждават оценки от други длъжностни лица за напредък, макар и скромен, в източна и южна посока.

"През последните седем дни постигнахме напредък в Таврия (южен) сектор. В сектора на Бахмут има придвижване. Да, има придвижване", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Зеленски каза, че украинските сили удържат позициите си на други места на изток - в Авдиевка и Маринка, близо до фокуса на основните атаки на Русия, и в Лиман и Купянск, които също са обект на опитите на Москва да напредне в северна посока.

Началникът на местната военна администрация каза, че близо до Авдиевка украинските войски са се възползвали от това, че руските сили са насочени върху един сектор, напреднали са и са завладели част от село Опитне, южно от града.

"Според мен това е много важно. Честно казано, врагът донякъде пренебрегна южното направление", каза Виталий Барабаш по националната телевизия. 

Барабаш нарече настъплението "гръмотевична щурмова операция" и каза, че в селището се водят боеве. Месеци наред Авдиевка, където има голям коксов завод, е подложена на почти постоянна руска атака.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за успехи близо до Бахмут, където близо една година се водиха битки, докато градът не беше превзет от руските войски през май.

Във вечерния си доклад Генералният щаб отчете "частичен успех в резултат на щурмови операции" край Клишчиевка, село, разположено на възвишения южно от Бахмут, и разглеждано като ключово за превземането на града.

Докладът също описва и успех близо до Роботине - селище, превзето от Украйна в края на миналия месец, като част от придвижването на юг през контролираните от Русия райони към Азовско море.

Зеленски и други официални лица казаха, че контраофанзивата изисква време и отхвърлиха критиките в западните медии, че тя се развива твърде бавно поради тактически грешки, като разполагане на войски на грешни места.

В публикувано днес интервю за сп. "Икономист", Зеленски заявява, че постигането на стабилен напредък е от съществено значение за поддържане на бойния дух.

"Сега имаме придвижване. Това е важно", е цитиран да казва украинският президент. Той предположи, че може да предстои голям пробив. "Ако ги притиснем от юг, те ще избягат", казва Зеленски пред "Икономист".

Други съобщения от Украйна гласят за двама загинали служители на международна хуманитарна организация при руска атака в Източна Украйна.

Загиналите са испанка и канадец, които работели за "Road to Relief", която била създадена почти веднага след началото на войната. За 18 месеца нейни служители са успели да евакуират и да окажат помощ на хиляди украиници.

Властите в Киев съобщиха, че колата на хуманитарната организация била директно атакувана, в резултат на което тя се обърнала и запалила. Пострадали са още двама души - швед и германец.

В същото време Русия обяви, че е свалила два украински дрона над Белгородска област, на границата с Украйна, без летателните апарати да причинят жертви, предаде Франс прес.

"Системите за активна противовъздушна отбрана унищожиха два въздушни дрона над територията на Белгородска област" в понеделник "около 01:20 московско време" (22:20 ч. по Гринуич), написа руското министерство на отбраната в "Телеграм", цитирано от БТА.

"Нашата отбранителна система е работила в квартал Яковлевски: два дрона бяха свалени. Няма жертви", каза областният управител Вячеслав Гладков, също в "Телеграм", добавяйки, че отломки от устройствата са паднали на път близо до жилищна сграда.

Белгородска област се намира в Западна Русия и граничи с Харковска област от украинска страна.

Офанзивите на украински дронове срещу руски градове, независимо дали са близо до Украйна, в анексирания полуостров Крим и дори срещу столицата Москва, се умножиха през последните месеци на фона на контра офанзивата в Киев, започнала в началото на юни.

През нощта от сряда срещу четвъртък два украински дрона бяха унищожени над Ростов на Дон - логистичен център на руската армия в югозападната част на Русия, на по-малко от 150 километра от Украйна.