Украйна смята за естествена стъпка евентуално стартиране на съвместно предприятие с Турция за производство на безпилотни летателни апарати, съобщава ТАСС. Агенцията се позовава на интервю на украинския президент Владимир Зеленски за турската информационна агенция Демирьорен, което е публикувано днес от пресслужбата на украинския държавен глава.

"Турските безпилотни самолети са се показали в най-добра светлина. Ние безусловно сме заинтересовани от съвместно производство. Турция демонстрира сериозни успехи в това направление и ние купуваме тази продукция. Украйна на свой ред произвежда двигатели за безпилотни самолети. Затова стартиране на съвместно предприятие е естествена стъпка", посочил Зеленски.

Той е изтъкнал, че в отбранителната сфера Украйна оценява като важен интереса на Турция към производството на самолети "Антонов".

"Що се отнася до самолетите "Антонов", на нас безусловно ни е приятен интересът към това предприятие. Логично е също, че и в областта на самолетостроенето ние с турските ни приятели можем да направим много заедно", е казал Зеленски.

Той е посочил, че Киев разчита да си сътрудничи с Анкара в строежа на двигатели, в развитието на системи за ПВО, в съвместно производство на кораби тип "Корвет".

По-рано в интервю за украинския информационен портал "Левъй берег" генералният директор на държавната компания "Укрспецекспорт" Вадим Ноздря посочи, че Украйна планира да открие завод за монтаж на турски безпилотни летателни апарарати "Байрактар" (Bayrakrar TB2).

Украинският информационен портал "Думская" съобщи на 8 октомври, че украинското министерство на отбраната сега търси място за завода.

Строителството на завода стана възможно благодарение на споразумение с Турция, която в замяна получи лиценз за производство на украинския противотанков ракетен комплекс "Скиф".

По-рано "Укрспецекспорт" и турската компания "Байкар Макина" подписаха договор на стойност 69 милиона долара за покупка на ударна безпилотна система, състояща се от шест безпилотни самолета "Байрактар", две наземни станции за управление и 200 ракети. Безпилотните самолети "Байрактар" бяха доставени в Турция през 2019 г., припомня ТАСС.