Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди началото на дългоочакваното украинско контранастъпление и даде знак за положителни очаквания от развоя му. Потвърждението идва ден след като руският президент Владимир Путин заяви, че украинските сили "със сигурност са започнали очакваното контранастъпление", но че "всеки техен опит за напредване се е провалил". 

Зеленски направи съобщението си по време на брифинг, на който обаче не даде твърде много подробности. Обяви само, че се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия и че украинските военни са положително настроени, цитира го УНИАН. 

"В Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия, на какъв етап, няма да кажа подробно... Трябва да се вярва на нашите военни, а аз им вярвам. Ежедневно съм в контакт с нашите командири в различните направления... В момента всички са настроени положително", обяви Зеленски.

В същото време руското министерство на отбраната съобщи днес, че през последните 24 часа украинските сили са продължили "неуспешните" опити да предприемат атаки южно от Донецк и в Запорожка област, както и в района на източния град Бахмут, предаде Ройтерс. 

Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че украинските сили със сигурност са започнали очакваното контранастъпление с интензивни боеве в Украйна, но че всеки техен опит за напредване се е провалил и то с цената на много жертви. 

Кадър от видео, разпространено от пресслужбата на руското министерство на отбраната в петък, 9 юни. Твърди се, че това е покосена украинска военна машина по време на битка в Украйна

Снимка: БТА/AП

Ройтерс посочва, че не е в състояние да провери по независим начин това твърдение или ситуацията на бойното поле. 

Българи, живеещи в украинския град Одеса, разказаха, че през цялата нощ в града е имало сирени за въздушна тревога, а взривове са отеквали още снощи. Те описват положението като страшно.

"Към полунощ се включиха сирените и започнаха взривовете, които спряха към 6 часа сутринта. Блокът, върху който паднаха отломъците, се намира на около 500 метра от нашия. Беше много страшно. Загинаха трима души и около 30 са ранени, сред тях са деца и бременна жена", споделя пред БТА Наталия Савова, която живее в квартал "Котовски". 

"Всички служби - пожарни и бърза помощ, работиха много оперативно. През цялата нощ летяха дронове и не млъкваха сирените. Хората в този район не мигнаха", допълни още Наталия. 

"Това стана близо до нас, усетихме много силно взривната вълна. В двора, редом до блока, където паднаха отломъците, има образуван експлозивен кратер. През цялата нощ небето беше червено от взривове", посочи Марина Маленкова, която със семейството си също живее в квартал "Котовски".