Въоръженият терорист, който по-рано днес взе за заложници пътници в автобус в украинския град Луцк и заплаши, че ще взриви експлозиви, беше задържан, след като силите за сигурност го щурмуваха, съобщи ТАСС.

По време на операцията е избухнал взрив, чули са се и изстрели, но всички заложници са живи и са освободени, заяви полицията.

Развръзката на заложническата драма, продължила цял ден, дойде след динамични събития в последните часове.

Първоначално вътрешният министър Арсен Аваков съобщи, че трима заложници са били освободени и публикува в профила си в Туитър видео, в което се вижда човек в полицейска униформа да се отдалечава от автобуса, придружавайки две жени и юноша. Според украински медии терористът е освободил бременна и възрастна жена. Самият той заявил в ефира на местна телевизия, че те са в лошо състояние, а един е ранен.

Това се случи, след като президентът на Украйна Владимир Зеленский се съгласи да изпълни едно от исканията на терориста - да призове хората всички да гледат филма от 2005 г. "Земляни". В него се разглежда експлоатацията на животни за домашни любимци, за научни изследвания, за производство на дрехи и за храна. "Всеки трябва да гледа филма от 2005 г. "Земляни", каза Зеленски в шестсекундното видео, качено в социалната мрежа "Фейсбук".

Малко по-късно обаче Аваков пусна ново видео с краткото послание: "Всички", от което стана ясно, че заложниците са освободени. Украинските власти съобщиха първоначално за двайсетина пътници, взети за заложници. Но Службата за сигурност на Украйна уточни след операцията по освобождаването им, че те са били 16.

Междувременно бяха разпространени снимки от инцидент малко преди развръзката - когато полицай отива да занесе вода на заложниците, след като часове наред похитителят отказваше те да получат такава и не им разрешаваше да излизат от автобуса по естествени нужди. 

На кадрите се вижда как униформеният, занесъл шишета с минерална вода, се прикрива, след като отвътре проехтява изстрел.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Въоръженият мъж беше идентифициран като Максим Кривош, но се представяше като Максим Плохой (Лош). Той е на 44 години и е роден в Русия, осъждан е два пъти по редица обвинения - кражба, измама, притежание на незаконни оръжия, и е прекарал общо 10 години в затвора. 

Сега той се обяви против системата в страната и настоя още ръководителите на съдилищата, министерствата, прокуратурата, парламента и Църквата да запишат и да публикуват в YouTube видеоклип, в който да заявят, че са терористи. 

Снимка: AP/БТА

Според информация в медии мъжът е автор на онлайн книга на име "Философия на престъпник". Той е с психически отклонения, съобщи на брифинг след спецоперацията министърът на вътрешните работи Арсен Аваков, цитиран от ТАСС.