Украинският президент Володимир Зеленски се ваксинира срещу коронавируса при посещение на фронтовата линия в източния регион Донбас. Той се надява да увери по този начин скептиците, че ваксините са безопасни и ефективни, предаде Ройтерс.

"Ваксинирах се срещу COVID -19. Направих го на фронта заедно с нашите войници като върховен главнокомандващ", написа Зеленски в публикация в Туитър, придружена от снимка от имунизирането му.

"Същата (ваксина на) Оксфорд/"Астра Зенека" ("Ковишилд", "Covishield") от Индия, която беше доставена първо на Украйна и е поставена на милиони хора по света. Ваксината ще ни позволи да заживеем отново без ограничения", обяви той.

Изоставайки от останалата част от Европа, Украйна започна да ваксинира 41-милионното си население, след като миналия месец получи първата пратка от 500 000 дози от ваксината "Астра Зенека" индийско производство.

С предимство ще бъдат имунизирани здравният персонал на първа линия и военните.

Правителството обаче води битка с ваксинационния скептицизъм и по този повод посочи, че 47 на сто от населението не иска да се имунизира.

Зеленски, чието правителство блокира използването на руската ваксина "Спутник V", призова лидерите от Европейския съюз да изпратят ваксини на Украйна и други страни, с които граничи ЕС като жест на солидарност и въпрос на "политика и геополитика".

Украйна е регистрирала от началото на пандемията 1,3 милиона случая на заразяване и над 26 000 починали от COVID -19.

При посещението си на фронтовата линия Зеленски беше придружен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който в излъчено на живо по телевизията изказване отново подчерта необходимостта Киев да се справи с корупцията.

Мишел също така призова в Туитър за мир в Донбас, където украинските сили воюват с подкрепяни от Русия сили от 2014 г.

"Срамната действителност е, че тук хората продължават да умират и да се сблъскват с тежките последици от конфликта", заяви Мишел.