Войната може да бъде дълга, все пак врагът е силен и коварен, каза министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников на форум за ветерани, предадоха УНИАН и БТА.

"Да се удържи победа означава не просто да се освободи нашата земя, а да се направи така, че врагът дори да не си помисля да се върне. И това е много сложна задача. Мнозина в света все още смятат, че това е невъзможно", каза Резников.

Украинският министър на отбраната отбеляза, че украинците вече са доказали на света, че имат "друга представа за възможното и невъзможното, ето защо непременно ще удържим победа".

"Имаме силен и коварен враг и войната може да бъде дълга, тъй като това е реален маратон. Може да имаме още мъчителни загуби и за да превъзмогнем руснаците трябва да осъзнаем кое е главното за победата", подчерта той.

Резников изтъкна, че през изминалата година за битката с окупаторите на Украйна е било нужно оръжие. А сега "ключът към нашата победа е това какво чувстват хората".

"От това какво чувстват хората зависи превъзходството ни над врага в дългосрочен план. Това са единството и готовността да се сражаваме", добави той.

Белият дом: САЩ не смятат, че конфликтът в Украйна е в задънена улица

САЩ не смятат, че конфликтът в Украйна е в задънена улица, каза днес на брифинг съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, предаде Ройтерс.

"През цялото време ни беше ясно, че бойното поле там е много динамично, има атаки и отбрана и от двете страни в доста точки по протежение на много дългата фронтова линия", каза той.

"Виждаме, че тя (Украйна - бел. ред.) продължава методично и систематично да превзема територия", подчерта Съливан.

Той допълни, че по мнение на Вашингтон няма изгледи БРИКС да се превърне в геополитически съперник на САЩ.

"Това е много разнородна група държави, с различия във възгледите по важни въпроси", каза съветникът по националната сигурност на Белия дом.