Украинските сили постепенно навлизат в източната Херсонска област, която беше превзета от Русия в началото на войната, каза украинският президент Володимир Зеленски във видео обръщение тази вечер, цитирано от Ройтерс.

"Окупаторите се опитваха да установят база там... но помогна ли им това? Украинските въоръжени сили настъпват в региона стъпка по стъпка", подчерта той.

По-рано вчера Зеленски обвини Русия, че с ракетния удар срещу пристанището в Одеса е нарушила подписаното в Истанбул споразумение да позволи на кораби да преминават през морския коридор, без те или пристанищата да бъдат подложени нападения. "Каквото Русия обещае, винаги намира начин да не изпълни", заяви украинският президент.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също осъди руските ракетни удари, като заяви, че те "поставят под сериозно съмнение" поетите от Москва ангажименти и "подкопават работата на ООН, Турция и Украйна да изпратят жизненоважни хранителни продукти към световните пазари".

Междувременно делегация от членове на Конгреса на САЩ се срещна с украинския президент и обеща да се опита да гарантира запазването на подкрепата на Вашингтон във войната срещу Русия, съобщи Ройтерс.

Делегацията, в която участва Адам Смит, председател на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, е поредното посещение на високопоставени представители на САЩ в Украйна.

"САЩ, заедно със съюзниците и партньорите си по света, застанаха до Украйна, осигурявайки икономическа, военна и хуманитарна подкрепа", се казва в изявлението на делегацията.

"Ще продължим да търсим начини да подкрепим президента Зеленски и украинския народ възможно най-ефективно, докато те продължават смелата си съпротива", добавиха конгресмените. В изявлението им обаче не се споменава нищо за обещаното от министъра на отбраната на САЩ изпращане на още четири мобилни ракетни системи за Украйна.

В разговора си с делегацията Зеленски обвини Русия, че нарушава системно поетите ангажименти, след като руски сили обстреляха украинското пристанище Одеса, ден след сключване на споразумението за износ на украинско зърно, отбелязва Франс прес.

В същото време външното министерство в Киев отправи критики към вчерашните изказвания на унгарския премиер Виктор Орбан, че наложените срещу Русия санкции не са ефективни. Това е "класически пример за руска пропаганда", заяви говорителят на украинското външно министерство Олег Миколенко. "Твърдението, че санкциите не са разклатили Русия, е класически пример за руска пропаганда. Санкциите са ефективни, те значително намалиха способността на руската военна машина да води война срещу Украйна", подчерта той.