Районният съд в Киев призна за виновен и осъди на доживотен затвор 21-годишния сержант от руската армия Вадим Шишимарин, съобщиха украински и руски медии.

Шишимарин е първият руски войник, изправен пред съд за военни престъпления в Украйна от началото на руската инвазия. Той се призна за виновен по всички повдигнати му обвинения, включително за убийството на невъоръжен 62-годишен цивилен в североизточното украинско село Чупахивка на 28 февруари.

Магистратите счетоха, че съжаленията, изразени от Шишимарин по време на съдебното производство, не са искрени. Те отхвърлиха и тезата на защитата, че сержантът е изпълнявал заповед от висшестоящ военен, като обявиха, че той е можел да откаже да я изпълни.

От обвинението обявиха, че сержантът и още четирима руски военнослужещи са стреляли и са откраднали личен автомобил, за да избягат, след като колоната им била атакувана от украинските сили.

Руските войници влезли с колата в село Чупахивка, където видели невъоръжен местен жител, който бил с велосипед и говорел по телефона си. Според прокуратурата Вадим Шишимарин е получил заповедта от другия военнослужещ да убие цивилния, за да не може той да съобщи за руското присъствие по телефона.

Сержантът стрелял няколко пъти с автомат през отворения прозорец на автомобила в главата на цивилния. Украинецът починал на място.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Москва се разполага с големи възможности за защита на руския военнослужещ, но продължава да прави опити в тази посока по други канали.

"Разбира се, че се притесняваме за съдбата на нашия гражданин, но, повтарям, ние нямаме възможност да защитим неговите интереси на място", заяви на пресконференция Песков.

Освен това говорителят на Кремъл каза, че руските войници трябва да са нащрек за "терористични атаки", след като вчера назначения от Русия кмет на окупирания град Енергодар в Южна Украйна беше ранен при експлозия.