Трима украинци, свързвани с т. нар. хакерска група ФИН7, известна още и като "Карбанак", са били арестувани тази година в Европа за кибератаки срещу стотина американски компании, при които престъпниците са се сдобили с номерата на кредитните карти на 15 милиона клиенти. Това съобщи министерството на правосъдието на САЩ в комюнике, цитирано от Франс прес и БТА.

Дмитро Фьодоров, на 44 години, 33-годишният Федир Хладир и Андрий Колпаков, на 30 години, били "ключови актьори" в хакерската група. От 2015 г. те проникнали в информационните системи на 3600 хотели, ресторанти и казина в 47 американски щата, както и във Великобритания, Франция и Австралия, като откраднали данни, които използвали за лична изгода или продали.

Фьодоров, който бе представен като "хакер на високо равнище и ръководител на групата, надзираваща другите киберпирати", бил задържан през януари в Полша. Той е в очакване на своята екстрадиция в Съединените щати.

Колпаков, също смятан за един от лидерите на ФИН7, бил арестуван в края на юни в Испания, близо до границата с Португалия. Той също е в очакване на своята екстрадиция в САЩ.

Хладир, който бил задържан в Германия през януари, вече е бил предаден на американските власти. Представен като един от администраторите на информационната система на ФИН7, той се намира в арест в Сиатъл, където процесът срещу него ще започне на 22 октомври.

На всеки от тримата украинци са повдигнати 26 обвинения, за които те може да бъдат осъдени на десетки години затвор.

ФИН7 използвала за прикритие компания за информационна сигурност, базирана в Русия и Израел - Комби сикюрити.

Хакерската група обаче не е била свързана с никоя държава.

"Това е просто организирана престъпна група", уточни натовареният с разследването агент на ФБР, Джей Таб, на фона на разследването за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.