Украинската държавна компания "Енергоатом" обвини днес руските сили, че са отвлекли висш служител на Запорожката атомна електроцентрала, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Енергоатом" заяви в своя канал в Телеграм, че заместник-генералният директор на АЕЦ-а по човешките ресурси Валерий Мартинюк е бил отвлечен. Компанията каза, че той е държан на неизвестно място и срещу него "вероятно се използват методи за мъчение и сплашване".

"Енергоатом" призова генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси да вземе "всички възможни мерки", за да помогне за освобождаването на Мартинюк.

Запорожката АЕЦ в Украйна е окупирана от Русия от месеци, но продължава да се поддържа от украински персонал.

По-рано през октомври беше задържан тогавашният генерален директор на централата Игор Мурашов. Според украинските власти той е бил задържан от руските сили, докато се прибирал от работа към къщи. Според руската страна Мурашов е бил задържан временно, за да бъде разпитан.

Миналата седмица Гроси обяви освобождаването му, след което МААЕ каза, че Мурашов няма да се върне към задълженията си като директор на централата.

Русия заяви, че планира неин персонал да поеме контрола върху ядрения обект. Подобен ход обаче беше отхвърлен от президента на "Енергоатом" Петро Котин, който се назначи за ръководител на АЕЦ-а. Той каза, че решенията за работата на централата ще се вземат в Киев.

Междувременно губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков заяви днес, че над 2000 човека са останали без ток, след като Украйна е обстрелвала електрическа подстанция в град Шебекино до границата с украинската Харковска област, предаде Ройтерс.

Гладков заяви в Телеграм, че аварийните служби работят за възстановяване на електроснабдяването.

Днес три експлозии са станали в две енергийни съоръжения в Лвовска област. Там и в Киевска област без електрозахранване са общо около 500 населени места, каза заместник-министърът на вътрешните работи Евгений Йенин.

По данни на украинската гражданска защита 12 С-300 ракети са нанесли разрушения на училища, болници и жилищни сгради в Запорожка област, където има един загинал.

Ракетни удари е имало и в района на Днепропетровск, в Одеска област, край столицата Киев и в Хмелницки, в Западна Украйна. Руските войски са обстрелвали с безпилотни самолети топлоелектрическата централа "Ладижин" в област Виница. Оборудването е повредено, но няма жертви и пострадали, потвърждава регионалната военна администрация.