Украинската фармацевтична компания "Биолик" е поискала държавно разрешение да произвежда руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" - деликатна тема предвид обтегнатите отношения между Киев и Москва, предаде Ройтерс.

"Биолик"съобщи на сайта си, че е подала молба да регистрира в Украйна Gam-COVID-Vac, известна още като "Спутник V", след като Русия лансира идеята да проведе клинични изпитвания в Украйна.

Предложението на "Биолик" бе подкрепено от влиятелния проруски опозиционен политик Виктор Медведчук.

Украинското правителство обаче омаловажи шансовете за бързо одобрение на руската ваксина, ако изобщо го даде, отбелязва Ройтерс.

Външният министър Дмитро Кулеба я нарече "хибридно оръжие на Русия срещу Украйна" в интервю за украинския в. "Ден", а заместник-здравният министър Виктор Ляшко, цитиран от Интерфакс, заяви, че Украйна ще използва само ваксини, които са приключили клиничните тестове.

Ваксината "Спутник" V все още е в трета фаза от изпитванията. Украинският президент Володимир Зеленски заяви миналия месец пред в. "Ню Йорк таймс", че ваксината ще бъде използвана в руската "информационна война" срещу Украйна, но отбеляза, че за правителснтвото "е невъзможно да обясни на украинското общество защо да не вземе ваксина от Русия, ако Америка и Европа не дават".

"Невъзможно е да се обясни това на някой, който умира", каза той. Правителството на Зеленски се опитва да осигури ваксини срещу COVID-19 от Китай и от глобалната схема КОВАКС.