В доклада се посочва, че разследванията на международните криминални групи в САЩ са разкрили значителен брой организации, ръководени от български граждани в Лос Анжелис и Тампа. Тези групи са внасяли големи количества кокаин и екстази на територията на САЩ.

Българските граждани са имали връзки с Амстердам и финансова подкрепа от страна на израелски граждани, съобщи „Фокус”.

Докато повечето участници в тези групи вече са осъдени и излежават присъдите си в САЩ, трима от тях все още са обявени за международно издирване и най-вероятно са се завърнали в България, за да се възползват от политиката на страната да не екстрадира свои граждани, посочва Джеймс Пардю. Тримата бегълци според него са Ивайло Ангелов Петков, Иван Добрев и Стефан Цветанов Стоянов.

В доклада на Пардю се посочва още, че "организираната престъпност има корумпиращо въздействие върху всички български институции, включително правителството, парламента и правосъдието."

В опит да задържат влиянието си независимо от това кой е на власт, престъпните фигури спонсорират всички политически партии. Тъй като тези фигури разширяват влиянието си и в легалния бизнес, те правят опити (с известен успех) да купуват пътя си към коридорите на властта, пише Пардю.

Според него, въпреки непрекъснатия натиск от страна на САЩ и ЕС, предишните правителства на България не направиха почти нищо за редуциране на организираната престъпност в страната. В резултат на това организираната престъпност увеличава влиянието си и фактически е безнаказана. Българската общественост осъзнава корумпиращото въздействие на организираната престъпност и хората определено са фрустрирани от неспособността или нежеланието на правителството да се справи с този проблем.

Ние продължаваме да предоставяме техническа помощ на настроените за реформи елементи в българското правителство и правосъдието, за да се осъзнае ясно необходимостта от борбата с организираната престъпност, посочва в доклада си Пардю. Забавянето на работата в тази сфера може да се превърне в политическа катастрофа за следващите правителства. Ако ЕС използва своето влияние за провеждане на ефективни реформи в сферата на правосъдието, можем да се надяваме, че в близките години ще бъде постигнат успех в борбата с организираната престъпност, коментира още Пардю в своя доклад.