Учителката, подарила прочулите се по цял свят вълнени ръкавици, с които сенаторът демократ Бърни Сандърс се топлеше по време на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент на САЩ, започва масовото им производство съвместно с компания за плюшени мечета, съобщиха Асошиейтед прес и АФП, цинирани от БТА.

Джен Елис каза, че е много развълнувана, защото "сама няма как да произведа 18 000 чифта ръкавици" - толкова хора са потърсили контакт с нея, за да си поръчат. Елис увери, че всеки пожелал ще си получи ръкавиците. Тя ще работи в партньорство с "Вермонт Теди Беър кампъни" за създаването на линия ръкавици, а част от приходите ще отиват за благотворителната организация "Мейк а уиш Вермонт".

Елис е преподавателка в начално училище в щата Вермонт и в свободното си време плете ръкавици от рециклирана вълна. Тя подарява чифт от тях на сенатора демократ Бърни Сандърс, които той носи на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Облеклото на Сандърс, който бе заложил на семпло зимно яке и вълнените ръкавици с един пръст на широки кафяво-бели ивици, дело на Елис, предизвика небивал интерес в социалните мрежи. Кадър на Сандърс, заснет от фотографа на АФП Брендън Смиалковски, мълниеносно се разпространи в мрежата. На фотографията Сандърс е седнал, с кръстосани ръце и крака и с фамозните си ръкавици.

Снимка: Getty Images

Снимката незабавно стана обект на многобройни фотомонтажи. Сандърс, който е на 79 г., беше положен ту върху Железния трон от сериала "Игра на тронове", ту седнал на пейка в компанията на Том Ханкс в култов ракурс от лентата"Форест Гъмп", както и в сцени от "Междузвездни войни" и сериала "Приятели".

Сенаторът, който бе кандидат за президентската номинация на демократите, набра за броени дни най-малко 1,8 милиона долара за благотворителност от продажба на стоки с този кадър от 20 януари.

Компанията "Вермонт Теди Беър", която произвежда плюшени мечета ръчна изработка за всякакви случаи, като има дори мече Бърни, се свързала с Елис и предложила партньорство.

"Джен ще работи ръка за ръка с всеки от нашите дизайнери, за да се гарантира, че дизайнът на ръкавиците Бърни в различни десени се произвежда така, че да покрива нейните стандарти за качество", увери вицепрезидентът на компанията Хейс Маккарти.

Още не е известно кога ще се появят първите ръкавици, плод на това партньорство. желаещите да се сдобият с тях могат да изпратят имейл до сайта на компанията.

"Вермонт Теди Беър" са произвеждали специални мечета за набиране на средства за "Мейк а уиш Вермонт", неотдавна са отдали офиси на организацията срещу символичния наем от един долар на година, каза президентът на фондацията Джеймс Хатауей. Той уточни, че фондацията е загубила 250 000 долара приходи по време на пандемията. В изявление той отправи специални благодарности на "Вермонт Теди Беър", на Джен Елис и на Бърни Сандърс.