През ноември 2009 г. съдът със седалище в Страсбург постанови, че разпятията могат да бъдат смущаващи за учениците нехристияни и атеисти. Впоследствие няколко европейски държави обжалваха решението. Днешното постановление на Висшата колегия на съда е окончателно, предаде БТА.

Става дума за делото "Лауци", известно като Делото за разпятието - за забраната му в класните стаи в Италия. То бе заведено в Страсбург от италианката от финландски произход Сойле Лауци, която се оплакала, че децата й са били принудени да посещават училище в Падуа с разпятия във всяка стая, докато тя се надявала те да получат светско образование. Лауци е завела иск още през 2002 г., но той е бил отхвърлен от Конституционния съд на Италия с аргумента, че кръстът е традиционен символ на италианската история и култура и освен регилията представя идеите за свобода, толерантност и равенство. Правителството в Рим също излезе с подобно становище, затова през 2007 г. Лауци се обърна към Страсбург.

Миналата година за пръв път в историята на Европейският съд десет страни-членки, сред които и България, поискаха да са трета страна по гледано от съда дело. Десетте страни - България, Армения, Гърция, Кипър, Литва, Малта, Монако, Република Сан Марино, Румъния и Русия, подкрепиха Италия, която обжалва решение от 3 ноември 2009 г. за забрана излагането на разпятия в италианските класни стаи.  Няколко други държави също се произнесоха против решението на съда. Сред тях бяха Австрия и Полша. Като трета страна по "делото за разпятието"  бяха допуснати и 12 неправителствени организации.
Испания обаче бе сред първите страни, която направи стъпка към забрана на разпятията в училищата след решението на съда.