Служебният министър на образованието Николай Денков е в нарушение на закона. Това заявиха от "Ученически отдих и спорт" отговор на разкритията на просветния министър, че са източвани милиони левове за фиктивни ученически почивки.

От "Ученически отдих и спорт" подчертаха, че отказват да бъдат "залог в политически сблъсъци и предизборна кампания", предава БНР.

"През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици", разкри министър Денков малко по-рано на брифинг.

Това, на което се натъкнали проверяващите, "надхвърля всякакво въображение", констатира министърът на образованието.

"Има индикация за документни измами в особено големи размери", категоричен беше проф. Николай Денков и разкри фактите.

Дружеството за ученическия отдих е отчело 299 097 нощувки на ученици е поискало от МОН да му изплати за тях 9 110 494 лв. При одитите не са представени счетоводни документи, нито хартиени и електронни регистри за настаняване на децата, които съответно доплащат по 18, 12 или по 6 лева., както гласи договорът между МОН и дружеството.

Останалите над 30 лв. на нощувка субсидира просветното министерство, обясни Денков. Те обаче не фигурират отчетени в единната система за туристическа регистрация, което се изисква от закона за туризма.