"Инжекция с дезинфектант" като средство за борба срещу коронавируса? Изявление на Доналд Тръмп втрещи научната общност и многобройни специалисти обвиниха американския президент, че е безотговорен, защото е направил това "опасно предложение", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Виждам че дезинфектантът го убива (коронавируса) за минута. Една минута! Дали има начин да се направи нещо подобно, с инжекция вътре, или почти като почистване", каза Тръмп по време на редовния си брифинг в Белия дом за коронавируса. - "Както виждате, това прониква в дробовете и има огромен ефект, така че ще е интересно да се провери. Трябва да се обърнем към лекарите за целта, но това ми се струва интересно", каза той, след като в Белия дом, бе представено изследване на Института за национална сигурност, според което вирусът отслабва сериозно, подложен на слънчева светлина и топлина. Според изследването белината убива вируса в слюнката и други респираторни течности в рамките на 5 минути, а изопропилния алхокол го прави дори по-бързо.

Тези думи на президента отприщиха истинска буря от възмущение сред учените.

"Тази идея да се инжектира в тялото или да се поглъща какъвто и да било вид почистващ продукт е безотговорна и опасна", възмути се пред телевизия Ен Би Си д-р Вин Гупта, експерт по обществено здравеопазване, специалист по белодробни заболявания и интензивно лечение.

"Това е метод, използван понастоящем от хора, които искат да се самоубият", допълни той.

В социалните мрежи многобройни лекари и медицински сестри също остро порицаха думите на Тръмп.

"По същия начин и самозапалването може да е полезна алтернатива", иронично заяви френският изследователски център "Марсей Имунопол" (Marseille Immunopоle), като подчерта, че методите, препоръчани от президента на САЩ, "биха убили и вируса, и пациентите".

"Спрете да излъчвате тези пресконференции за коронавируса. Те излагат на риск човешкия живот. И моля ви, не пийте и не си инжектирайте дезинфектант!", написа в Туитър Уолтър Шауб, бивш директор на федералното Бюро за правителствена етика по времето на президента Барак Обама.

"Пресконференциите на Тръмп са опасност за общественото здраве. Бойкотирайте пропагандата. Слушайте експертите. И умолявам ви, не пийте дезинфектант!", написа също в Туитър Робърт Райш, бивш министър на труда при президента Бил Клинтън.

Водещият световен производител на дезинфектанти "Рекит Бенкисър" излезе със  специална декларация, в която се казва: "Нашите дезифектанти и други продукти трябва да се използват само по предназначение и според инструкцията за екплоатация. Моля, прочетете етикета за информация за безопасност". 

Освен дезинфектанта Тръмп спомена и за "ултравиолетовата" или "една много мощна светлина", която би могла да се прожектира "вътре в тялото" за борба с коронавируса.

В социалните мрежи обаче много потребители си правеха шеги и с явното смущение на д-р Дебора Брикс, член на кризисния щаб към Белия дом, по време на речта на президента.

Няколко часа по-късно от Белия дом обвиниха журналистите, че не са разбрали президента и са му извадили думите от контекста. 

А след това самият Доналд Тръмп заяви, че думите му били саркастични.

"Зададох въпрос по саркастичен начин на журналистите", отговори той на въпрос в Овалния кабинет относно репликата, която предизвика истинска буря в медиите.

Малко преди това говорителката му Кайли Макинани предложи друго обяснение - че думите на президента са били извадени от контекста, предаде Франс прес.