Специалисти от Университета по ветеринарна медицина в Хановер, Германия, са провели експеримент, който доказва, че кучетата са способни в голяма част от случаите да разпознаят проби, взети от заразени с коронавирус пациенти, пише "Популярная механика", цитирано от БТА.

Осем кучета са били обучавани от експерти в продължение на седмица да определят по миризмата наличието на коронавирус в човешка слюнка и трахеобронхиални секрети. За целта е бил използван специален апарат за тренировки, който на практика не изисква човешка намеса.

След седем дни кучетата правилно са идентифицирали наличието или отсъствието на инфекция в 94 процента от случаите. Показателите за специфичност и чувствителност са били от порядъка на 82,63 процента и 96,35 процента, което е сравнимо с параметрите на тестовете за антитела срещу SARS-CoV-2.

Авторите на проучването са уверени, че обучени по този начин кучета могат да помагат за идентифициране на пациенти с Ковид-19 на многолюдни места. Четириногите могат да се използват и при допълнителни скринингови тестове в лаборатории.

По-рано през месеца беше съобщено, че чилийската полиция е започнала да обучава кучета за откриване на болни от Ковид-19, които долавят наличието на новия коронавирус по дъха им, както и че служебни кучета в германската армия ще бъдат обучавани да надушват пациенти със заболяването, причинено от SARS-CoV-2.