Властите в Нова Зеландия обявиха официално, че жертвите на изригналия на Белия остров вулкан са 13. Потвърдена е смъртта на 5-ма, други 8 се водят в неизвестност, но управляващите в страната признаха, че няма шанс те да са живи. След оглед със самолет полицията обяви, че около вулкана "няма следи от живот".

23 души все пак успяха да се спасят, напускайки острова малкопреди изригването. Ако все още има живи, които са успели да се скрият някъде, тяхното спасение засега се отлага, тъй като достъпът до необитаемия остров беше забранен.

Около 50 туристи са били в опасна близост - разхождали се от вътрешната страна на ръба на кратера, когато най-активният вулкан в Нова Зеландия започнал да бълва мощно бяла пепел и дим. Те пренебрегнали всички предупреждения, че вулканът може да изригне всеки момент. Учени алармират за това многократно още от 2011 г. До 2016 г., когато вулканът бил в период на повишена активност, дори местните вулканолози не смеели да припарят до острова и правели наблюденията си с отдалеч - с дронове и самолети. Вулканът изригва често през последния половин век, но последния път преди сегашния е именно през 2016 г. Тогава военни издигат на острова 2,4-тонен корабен контейнер, който да служи като авариен бункер в случай на изригване.

Островът обаче е частна собственост, не е под правителствен контрол и няма забрана за посещения. Той дори е туристическа дестинация с еднодневни турове и полети. Около 10 000 души го посещават годишно. 

Снимка: AP/БТА

За последно вулканът е вземал жертви отдавна - през 1914 г., когато загиват 12 миньори, извличали сяра. Вероятно заради това никой от туристите не е очаквал, че наистина може разходката им да се окаже фатална.

"Трудно е за вярване. Цялата ни група бе на ръба на основния кратер преди по-малко от 20 минути", написа в Туитър Майкъл Шейд от Сан Франциско - един от успелите да се извъкнат навреме, който пусна драматично видео от лодка, които показват как дим обхваща върха на кратера, а после и целия остров.

"Всичките ни мисли са с потърпевшите", заяви премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Властите предупредиха, че някои съседни райони може да бъдат засегнати от сипещата се пепел.

Полицията предупреждава хората да останат на закрито заради наличието на вулканична пепел във въздуха.

Белият остров се намира на около 50 км от източното крайбрежие на Северния остров. Около 70% от него са под вода.