Консумацията на червено месо се свързва с рак и сърдечносъдови заболявания, но достатъчно висок ли е рискът, за да се откажат хората от любимите си бургери и пържоли? Отговорът на международен екип от учени, който противоречи на установените препоръки, е "Вероятно не", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, на които се позоваха БТА и БНР.

Твърдението си независимите експерти от седем страни основават на повторен анализ на 12 изследвания. Според тях потенциалният риск е незначителен, а доказателствата - неубедителни.

Заключенията на специалистите бяха атакувани от група видни американски учени, които предприеха необичайна мярка, опитвайки се да осуетят публикуването на статията до изясняването на въпроса. От сп. "Годишник по вътрешна медицина" ("Annals of Internal Medicine") отказаха да спрат публикацията.

Направеният анализ не показва, че червеното месо и преработените меса като хотдог и бекон са здравословни, или че хората трябва да консумират по-големи количества от тях. Прегледът като цяло подкрепя връзката с рака, сърдечносъдовите заболявания, диабета и други здравословни проблеми. Според авторите обаче доказателствата са неубедителни и не може да се каже със сигурност дали червеното месо е действителният виновник, тъй като е възможно роля да играят други фактори, свързани с начина на живот и хранене.

Изследването, публикувано в списанието, което е издание на Американската лекарска колегия, анализира множество проучвания, които, взети заедно, показват, че намаляването на консумация на червено месо с 3 порции седмично може да намали смъртността от рак с до 7 смъртни случая на 1000 души, което според авторите е незначително понижение. Наред с това изследователите са открили "ниска" степен на сигурност в тази статистика. И допълват, че качеството на доказателствата, свързващи преработеното например в шунка месо със сърдечносъдови заболявания и диабет "е много ниско". 

"Препоръката ни е хората, или поне повечето от тях, да продължат обичайната си консумация на червено месо - средно три или четири порции седмично", казва един от водещите автори на изследването, д-р Брадли Джонсън, професор по епидемиология от университета "Далхаузи" в Нова Скотия, Канада.Той обръща внимание, че "хората трябва да вземат собствени решение. Ние им даваме най-добре пресметнатата истина".

По повод оценката на Световната здравна организация, че преработеното месо е карциногенно, а червеното месо "вероятно е такова" американската епидемиоложка Марджи Маккъло, заявява, че настоящото изследване взема предвид личните предпочитания и ценности на хората.

"Това е същото като карането на мотоциклет без каска - всеки знае, че спасяват животи, но някои предпочитат да усещат вятъра в косите си. И нека да признаем - мнозинството хора на катастрофират", казва тя.