Полицаят, който на 10 декември застреля племенника на телевизионната водеща Гала - Георги Пенев, в американското градче Фредония, е носил камера, която е запечатала инцидента, съобщи адвокатът му Томас Х. Бъртън пред сайта на българите в САЩ "BG VOICE".

По думите на юриста, полицаят се казва Нейтън Скривън – офицер с над 15-годишен стаж. Това е първият инцидент с фатален край с негово участие. В момента Скривън е в платен отпуск, докато тече разследването. Взети са проби за алкохол и наркотици от убития Георги Пенев, но не е ясно кога ще излязат резултатите. 

От полицията в Бъфало вече съобщиха, че на 10 декември униформени служители се отзовали на сигнал от граждани. В къща на ул. "Либърти" в банята на втория етаж се бил барикадирал млад мъж. Когато той излязъл от къщата и тръгнал срещу полицаите, размахвайки нож, те видяли, че по тялото му има прорезни рани. Младият мъж атакувал полицаите, при което единият от тях (Нейтън Скривън - бел.ред) му извикал на спре. След неподчинението му, полицаят стрелял и убил на място Георги.

Не съм гледал видеото, но говорих с няколко души, които са. То показва ясно, че човекът, който е прострелян, не се е подчинил на няколко команди да пусне оръжието. Има запис на полицая, който се опитва да го накара да пусне ножа. Но той е замахнал към полицая с острието вътре в къщата, след което ги е подгонил навън. В крайна сметка полицаят е стрелял няколко пъти, за да спре заплахата”, обясни адвокат Бъртън.

Съсед е видял инцидента от прозореца си.

"Аз чух два изстрела. Имам голям прозорец и звучеше, все едно изстрелите са зад мен. Чух този много специфичен звук и започнах да се придвижвам към изхода на къщата, тогава чух още два - изстрелите бяха по двойки, първо едните и след 10 секунди още два", казва студентът Раян, който по това време се готвил за училище.

23-годишният Георги е прострелян четири пъти в гърдите и умира на място. Утре е поклонението пред тленните му останки.