Това съобщи агенция "Фокус" позовавайки се на една от частните афганистански телевизии Синхуа. По информация на телевизия ТОЛО, която основава информацията си на данни на афганистанските спецслужби, молла Омар е бил убит докато пътувал от пакистанския град Куета към граничещия с Афганистан племенен район Северен Вазиристан. Точната дата и подробности около ликвидирането на лидера на талибаните не се съобщават.

Талибаните опровергаха новината и заявиха, че Омар е жив и се намира в Афганистан. "Съобщенията за убийството на Амир ул Моеминнин (Омар) са неверни. Той е жив и здрав", каза за базираната в Пакистан Афганистанска ислямска информационна агенции говорителят Мухамад Юсуф. Пред Ройтерс същото каза и говорителят Забиула Муджахид, който добави, че Омар се намира в Афганистан. Пакистанските специални служби не потвърдиха информацията за убийството на Омар.

На 2 май 2011 г. бе убит Осама бин Ладен - лидер на Ал Кайда, при операция на американските специални части.
Терорист номер едно бе открит в построено преди пет години имение за 1 млн. долара край военната академия на Пакистан, в което е бил засечен за първи път през септември 2010 г.  Той е бил проследен чрез един от неговите доверени куриери.

В същото време пакистанските талибани поеха отговорност за нападението срещу база на пакистанските ВМС в Карачи, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА. "Това е отмъщение за мъченичеството на Осама бин Ладен. Нападението е доказателство, че ние все още сме единни и силни", заявил за Ройтерс по телефона говорител на пакистанските талибани.

Осем експлозии за по-малко от половин часа избухнаха рано тази сутрин на територията на военна база в пакистанския град Карачи, предаде Ройтерс. Според говорител на пакистанските ВМС експлозиите най-вероятно са от гранати, хвърлени от пакистанските командоси, които се опитват да ликвидират нападателите, укрили се на територията на базата. "По наши преценки в базата се намират между 10 и 15 нападатели", заявил говорителят

Осем часа след началото на нападението престрелката между нападателите и екипите от пакистански командоси и специални полицейски части бе подновена, посочва Ройтерс. В базата са изпратени подкрепления, над нея кръжат два военни вертолета. "Операцията продължава", заявил за Ройтерс служител от службите за сигурност в града. Според неофициални данни, при нападението на екстремистите са загинали петима души, 11 са били ранени и два самолета са били унищожени. В базата са били разположени самолети за морско разузнаване "Орион", доставени на Пакистан от САЩ.