Това съобщава британският вестник "Дейли мейл", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Египтянинът Саиф ал- Адел, наричан "Мечът на исляма", се смята за по-безмилостен терорист от предшественика му Осама бин Ладен. Саиф ал- Адел поема "Ал Кайда" временно, докато регионалните структури на организацията не положат клетва за вярност пред първия заместник на убития от американците бин Ладен - Айман аз Зауахири. Въпреки това ал- Адел ще остане важен фактор в терористичната групировка, с богат опит в планирането и провеждането на атентати.

Още с първите си послания към света 59-годишният египтянин хвърли в ужас Съединените щати с призива за организиране на голям удар, а сега заплаха тегне и над Лондон. Великобритания е "хребетът на Европа, следователно трябва да бъде съкрушена", цитират британските медии изказвания на талибански лидери в Пакистан и Афганистан. Терористите не разкриват кога и как ще бъде извършен атентатът, но това щяло бъде тяхното отмъщение за убийството на Осама, съобщи bTV.

Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ Барак Обама заявява в интервю, разпространено днес от Би Би Си, че той би разпоредил подобна операция на извършената по ликвидацията на Осама бин Ланеден, ако екстремистки лидер бъде открит в Пакистан или друга суверенна държава, предаде Франс прес. На въпрос дали е готов да започне подобна операция, ако бъде засечена "важна мишена на суверенна територия", той отговори: "Работата ни е да гарантираме сигурността на САЩ". "Силно уважаваме суверенитета на Пакистан, но не можем да допуснем личност, която активно планира избиване на нашия народ и на народа на нашите съюзници (да остане ненаказана - бел. ред), не можем да допуснем тези проекти да се изпълнят, а ние да бездействаме", допълни Барак Обама.

Лидерът на Ал Каида Осама бин Ладен бе убит на 2 май от специални американски части в Пакистан при щурм, извършен в най-голяма секретност 10 години след атентатите от 11 септември в САЩ, припомня АФП.