Любителски кадри, заснети от пакистански войник, показват десетина яйца, изоставени в кухненския умивалник - последните, събрани от големия кокошкарник на семейство Бин Ладен в подножието на пакистанските Хималаи.

Двайсетина души са живели в триетажната постройка заедно с най-издирвания човек на света. Петима от тях са били убити по време на американската атака в неделя: Бин Ладен, един от синовете му, двамата му телохранители, известни като "кувейтците", и една жена, съобщиха източници от пакистанските служби за сигурност, предаде БТА.

Оцелелите - трите съпруги на Бин Ладен и децата им, са арестувани от пакистанската армия. По време на разпит най-младата от жените му - 29-годишната Амал Ахмед Абдулфатах увери, че нейният съпруг е живял в тази къща през последните пет години.

Според Вашингтон, документите, иззети от сградата по време на операцията, сочат, че стопанинът до самата си смърт е останал "активен водач на Ал Каида".

Противно на твърденията на американците, триетажната къща не е луксозна. Четвъртита, без балкони, тя наподобява по-скоро малка и мрачновата клиника, отколкото извънградска вила. Интериорът е спартански: сиви плочки, стълба и стени от бетон, прости дървени мебели, матрак от синтетичен материал, стари телевизори. Такава е и обстановката в стаята на водача на "Ал Кайда", чието семейство е живяло на горните два етажа.

На двора, обграден с високи бетонни стени и големи тополи, фамилията държала "две крави, кучета и над стотина кокошки", изброява Касим Мохамад от съседната къща. Друг съсед - 14-годишният Зарар, твърди, че влязъл веднъж за малко. "Видях две жени, които говореха арабски и ми подариха два заека", разказва той. Само един човек бил допускан в градината - Шамрез Мохамад, бащата на Касим. Селянинът хранел животните и помагал в отглеждането на картофи, цветно зеле, фасул и други подобни, виреели и давали щедър плод на плодородната земя в района. "Фермата "Бин Ладен" би могла да произвежда дори биопродукти, ако Шамрез не пръскаше лехите с пестициди като другите местни селяни. Арестуван като ключов свидетел от пакистанската армия веднага след операцията на САЩ, в петък той бе пуснат на свобода. Според сина му, Шамрез вече е напуснал града и няма да го "пържат" на разпити, но домашните животни, конфискувани от пакистанските войници, може да бъдат изпържени в буквалния смисъл на думата. В понеделник Мохамад Карим, жилищен брокер от квартала, съгледал "войници да тичат подир пилетата" из двора. "Ще си ги изядат вкъщи със семействата", уверява той. Колкото до двете крави, те според него "със сигурност пътуват вече за някоя от индустриалните ферми" в околността. Съдбата на зайците, отглеждани от шефа на "Ал Кайда", засега остава загадка.

Според източници, близки до джихадистките среди, Бин Ладен е страдал от тежко бъбречно заболяване и е имал нужда от сериозна медицинска помощ. Съседите му обаче твърдят, че не са забелязали някой да идва редовно във вилата. Както съобщи местният печат, Амал Ахмед Абдулфатах заявила на разпита, че в последно време съпругът й, макар и по-възрастен с четвърт век, не бил "нито отслабнал, нито в крехко здраве". Според нея, в аботабадската си зеленчукова градина лидерът на "Ал Кайда" "успешно" се лекувал сам с природни церове, "по-специално с пъпеши", добавя АФП.