Хърватското министерство на икономиката и устойчивото развитие осъди убийството на вълк в град Грачац в централната част на страната и изтъкна, че вълкът е защитен вид и убийството му е наказуемо, докато фермерите от района се оплакаха, че държавата води противоречива политика, заради която те отглеждат "добитък за вълците", съобщава порталът Индекс.

Повод за спора беше тяло на вълк, разпънато на пътен знак на входа на Грачац, което бе открито в събота от полицията. Няколко дни по-рано, през нощта срещу 18 април, вълци разкъсаха 87 овце в село край Грачац.

Министерството предупреди, че убийството на вълци може да нанесе значителни щети на екосистемата, защото потенциално води до промени в глутницата, които могат да доведат до разпадането й и до непредвидимо поведение на вълците при самостоятелното търсене на храна.

Вълкът в Хърватия е строго защитен вид и убиването му е забранено, а глобата за нарушители е 40 000 куни (близо 5300 евро) и затвор до 3 години.

Министерството заяви, че осигурява обезщетения за пострадалите от нападенията на вълци стопани, които възлизат на 1,75 милиона куни (230 000 евро) годишно, и призова селските стопани да пазят по-добре добитъка си. Статистиката за нанесените щети и изплатените обезщетения не говори за увеличаване на броя на нападенията от вълци, посочи министерството.

Фермерите обаче смятат, че са ощетени от защитата на вълците и че държавата е прехвърлила на тях отговорността, бави обезщетенията и не плаща достатъчно.

Собственик на овцеферма се оплака, че преди няколко години 291 негови овце са пострадали от вълци, а държавата е признала само 77, които са били убити от глутницата, а за останалите 214 оценила, че са се задушили при струпването в кошарата в безпомощното си бягство от вълците. За тези 214 овце, които за Хърватия представляват доста голямо стадо, собственикът не е получил обезщетение.