Мъжът, обвинен за убийството на 11 богомолци в синагогата в Питсбърг в събота, бе докаран от болницата в съдената зала в този американски град днес, където бе наредено той да остане в ареста без право на пускане под гаранция заради най-смъртоносната атака срещу еврейската общност в САЩ досега, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Федералният съд е подготвил 29 различни обвинения срещу 46-годишния Робърт Грегъри Бауърс и той може да бъде осъден на смърт, ако бъде признат за виновен. Обвиненията включват, освен убийство, възпрепятстване на правото да се упражняват верските убеждения, престъпление от омраза и сплашване на етническа основа. Те ще бъдат подробно изложени на предварителното съдебно заседание в четвъртък.

Робърт Грегъри Бауърс

Снимка: AP/БТА

Бауърс бе ранен в престрелка с полицията в синагогата след кървавото си деяние и след като бе пуснат от болницата тази сутрин, бе докаран в инвалидна количка в съда, но и с белезници на ръце.

Той мълча почти през цялото време в съдебната зала, като разговаря единствено с двамата служебно назначени от съда негови адвокати. Хвърли поглед върху съдебните документи и потвърди самоличността си пред съдията. От устата му се чу само думата "Йес". За да подпише документите, му бяха снети белезниците от едната ръка.

Мъж носи ермолка с лика на Доналд Тръмп по време на възпоменаелната церемония в синагогата

Снимка: AP/БТА

Бауърс разстреля осем мъже и три жени в синагогата, преди полицай тактически да го простреля, за да го обезвреди, както заявиха властите. Други 6 души бяха ранени, включително 4-ма полицаи. Четирима от ранените прекараха и миналата нощ в болницата, двама от тях остават в критично състояние.

Съдебната сграда в Питсбърг бе поставена под особена охрана по време на днешното явяване на убиеца пред съда. Отвън патрулираха полицаи с кучета и обикаляха снайперисти.