Причината е, че техните права са нарушени, предаде Ройтерс, като се позовава на турския телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.

Преди съдебното заседание адвокати посочиха, че решението по случая може да създаде прецедент за десетки други журналисти, съдени в Турция, допълва БТА.

Двамата журналисти са в затвора от повече от една година. Те бяха поставени под арест след опита за преврат в Турция от юли 2016 г., когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган предприе мащабни чистки, които според неговите критици са използвани, за да се задуши инакомислието.

Анкара обвинява за организирането на опита за преврат ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и неговото движение, наричано от турските власти Фетхуллахистка терористична организация /ФЕТО/. Алтан и Алпай са обвинени във връзки с терористични групировки и в опит за сваляне на правителството.

Те отричат тези обвинения. Шахин Алпай, журналист от закрития в."Заман", е обвинен в членство във ФЕТО. Мехмет Алтан, който е журналист и професор по икономика, е обвинен също за връзка с опита за преврат. След опита за преврат в Турция над 50 000 души бяха арестувани, а над 130 медии бяха закрити, припомня Ройтерс. Близо 160 журналисти бяха изпратени в затвора, според Асоциацията на журналистите в Турция.

Много от арестуваните журналисти са обвинени в разпространяване на пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия /ПКК/ или на мрежата на Гюлен. Турция е на 155-то място от 180 държави в класацията за 2017 г. за свобода на медиите на организацията "Репортери без граници".