САЩ са недоволни от решението на Анкара да купи от Русия зенитна ракетна система С-400, заяви пред кореспондент на ТАСС говорителят на Пентагона Джони Майкъл, помолен да коментира съобщенията, че Турция вече е внесла капаро за руските системи, предаде БТА.

"Уведомихме турските представители, че изпитваме безпокойство от потенциалната покупка на С-400. Ние водим открит диалог с Турция по този въпрос", каза Майкъл, като добави, че при този диалог САЩ винаги са подчертавали колко е важно да се запази оперативната съвместимост в рамките на НАТО при големи сделки в областта на отбраната.

НАТО не е информирана

НАТО не е получила информация за покупката на произведени в Русия ракетни системи С-400 от Турция, заяви за ДПА официален представител на алианса.

"НАТО не е била информирана за подробности относно каквато и да е покупка", посочи цитираният представител.

Той добави, че всеки съюзник може сам да решава какво военно оборудване да купува.

"Това, което има значение за НАТО, е оборудването, с което съюзниците се снабдяват, да може да се използва съвместно", отбеляза официалният представител. "Никой натовски съюзник в момента не борави със С-400".

По-рано днес Кремъл е потвърдил, че Русия и Турция са подписали договор за покупката на руски ракетни системи С-400, предаде ДПА.