„Секуларизмът ще присъства като принцип на новата Конституция, гарантиращ правото на гражданите за избор на вероизповеданията и равната отделеност на държавата от всички религиозни групи", заяви Давутоглу, цитиран от Би Би Си и КРОСС.

Вчера председателят на турския парламент и член на управляващата партия Исмаил Караман заяви, че Турция „трябва да има религиозна конституция". „Защо трябва да изпадаме в ситуация, в която отстъпваме от религията", попита той.

„Новата Конституция няма да се основава на светската система. В конституциите по света секуларизмът присъства във Франция, Ирландия и Турция. Нашата Конституция не трябва да избягва религията. Ние сме мюсюлманска страна. Защо трябва да се дистанцираме от религия?", каза той.

В същото време обаче председателят на парламентарната комисия за конституцията Мустафа Сентоп от Партия на справедливостта и развитието (ПСР) беше категоричен, че не се водят дискусии за премахването на секуларизма от основния турски закон.

Лидерът на ПСР и министър-председател Ахмет Давутоглу заяви, че сегашната конституция е „продукт на ерата на преврати и не отразява текущите реалности".

Новият основен закон ще бъде по-демократичен и ще се фокусира върху гражданските права.

След преизбирането си на изборите в Турция през ноември миналата година, правителството си постави като приоритет ревизия на настоящата турска конституция, която беше ратифицирана през 1982 г. по времето на военното управление на страната от 1980 до 1983 година.

Опозицията в Турция е против промените в основния закон, тъй като те ще дадат повече изпълнителна власт в ръцете на настоящия държавен глава Реджеп Ердоган.