Турция призова българските власти да предприемат необходимите мерки за наказване на нападателите, пише вестник "Тудейс Заман", цитиран от БГНЕС.

В комюнике, публикувано от турското външно министерство, се казва, че Анкара очаква в най-скоро българските власти да заловят и накажат извършителите на нападението, потъпкващо едно от най-основните права на хората.

"Очакваме извършителите и подбудителите на тази ужасна атака срещу свободата на вероизповеданието да бъдат бързо заловени и наказани", заяви турското външно министерство в изявление. Министерството посочи още, че "общата апатия срещу надигащия се расизъм, ксенофобия, прекомерен национализъм и ислямофобията в Европа води до инциденти като осъдителната атака в София".

Освен това в комюникето се посочва, че е необходимо българските власти да предприемат бързи мерки въз основа на международните правни принципи и човешки ценности, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще.

Турция също така обръща внимание и на факта, че нападението се случва в страна, която е член на Европейския съюз.

ПП ГЕРБ вчера се разграничи от "Атака" и агресията.

Българският хелзински комитет също осъди вчерашния инцидент. Председателят на комитета д-р Красимир Кънев изпрати отворено писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което настоява да упражни своите правомощия и да разпореди цялостно разследване.

Междувременно стана ясно, че три дела е образувала Софийската районна прокуратура за сблъсъците в петък, съобщи говорителят на прокуратурата Руси Алексиев, цитиран от bTV. Едното досъдебно производство е за хулиганство. Образувано е срещу двама представители на "Атака", които след разпит в Пето РПУ са били освободени. Вече са им подвигнати обвинения.

Дело е било образувано и за нараняванията на депутата от партия Деница Гаджева, която беше замерена с камък. То е срещу неизвестен извъшител. Третото дело е за нараняванията на полицаите, които пострадаха при опита да предотвратят сблъсъците.

Миналата седмица симпатизанти на "Атака" отново нарушиха молитвата.
Само преди три дни пък, Сидеров и хората му  предизвикаха скандал в Батак, при който полицията едва успя да предотврати сблъсъци.