По данни на миграционните служби дневно по около 500 бежанци влизали през турската граница, въпреки засилените мерки. Само за 3 месеца в Турция са пристигнали около 20 хиляди души от Афганистан.

За периода 26 март - 1 април са били над 3 хиляди. Във връзка със ситуацията в Ерзурум е обособена Дирекция за борба срещу нелегалната миграция. По данни на турските служби по сигурността афганистанците влизали с други големи мигрантски групи. Афганистанците пристигали в Турция от Иран,а след това, пресичайки пеш пограничните източни области Ван, Ъгдър, Агръ и Хаккяри, пристигали в Ерзурум.

Там каналджиите им осигурявали транспорт срещу сумата 500 долара на човек, за да ги прекара до Истанбул или западните граници с България и Турция, откъдето да продължат към Европа.

Една част от мигрантите от Афганистан, сред които имало жени и деца, оставали в Истанбул, препитавали се от кражби, проституция, работели нелегално по строежите и др.

По данни на службите по сигурността афганистанците обитавали основно квартири в квартала Каджамустафа в Истанбул, наричани "Safe house", срещу 1200 турски лири на месец.

Средно около 30 мигранти обитавали такава една къща, всеки заплащал по 80 турски лири. Онези, които успявали да спестят пари, предприемали бягство към България или Гърция, с надеждата да стигнат в Европа.

Условията за заселване и оцеляване в Турция на мигрантите от Афганистан са изключително трудни, за разлика от сирийските мигранти, отбелязват експерти, понеже са оставени извън законовите мерки, които са предприети за сирийците от турската страна.

Терорът на талибаните на първо място се посочва като причина за миграционните вълни от Афганистан. На второ място се изтъкват икономическите причини. Анализирайки рисковите фактори експертите прогнозират нарастване на миграционния поток от Афганистан, а също от Пакистан и от Ирак.

През първите три месеца на тази година турските власти са заловили 17 847 бежанци от Афганистан. Броят на заловените сирийски бежанци е 9 426 и 5 311 от Пакистан.