Турция започва сеизмологични проучвания южно и източно от гръцкия остров Кастелоризо (край южните брегове на Турция) от днес до 2 август, съобщава "Катимерини", като се позовава на хидрографската служба в Анталия.

В района ще действа сеизмологичния кораб "Оруч Реис".

Също днес двойка турски самолети е прелетяла над островите Стронгили и Кастелоризо. През последните часове се наблюдава увеличено движение в турската база Аксаз, откъдето са излезли 15 военноморски единици, което е предизвикало тревога в Атина и гръцките военноморски сили са поставени в готовност от най-висока степен.

Началникът на гръцкия генерален щаб Константинос Флорос се завръща спешно в Атина от Кипър, където е бил за годишнината от турското нахлуване през 1974 г.

На среща с германския външен министър Хайко Маас днес в Атина, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Турция поставя под съмнение суверенните права на Гърция и на Кипър и като следствие - на цяла Европа, предаде телевизия Скай. Той заяви, че Гърция очаква подкрепа от съюзниците си и ако Турция продължи да се движи в тази посока, налагането на санкции от ЕС ще стане единственото възможно решение.

По-късно Мицотакис е провел извънредно заседание с министъра на външните работи Никос Дендиас, като в него по телефона са се включили министърът на отбраната Никос Панайотопулос и началникът на генералния щаб Константинос Флорос.

От своя страна малко след издаването на турския навигационен телекс за предстоящите проучвания турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара не се нуждае от ничие разрешение за действията си, съобщава "Катимерини".

В реч по случай втората годишнина от установяването на президентска република, Ердоган заяви: "За сеизмографските и сондажните си кораби ние не се нуждаем от ничие разрешение. Каквото предвижда международното право и каквито са нашите права в Източното Средиземноморие, в тази рамка предприемаме стъпките си и ще продължим по същия начин", каза турският президент.