Прокуратура в Истанбул съобщи днес, че е започнала разследване на убийството на кипърски турски журналист преди 25 години, след като престъпен лидер заяви миналия месец, че убийството е било наредено от бивш турски министър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Непотвърдените обвинения на осъдения мафиотски бос Седат Пекер в ЮТюб за извънсъдебни убийства през 1990-те години върнаха на дневен ред неразкритите убийства на стотици хора през въпросното десетилетие в Турция.

Във видео, видяно от 17 милиона турци, Пекер заяви, че той е поръчал на своя брат да убие журналиста Кутлу Адалъ през 1996 г. по нареждане на бивш министър.

Пекер каза, че брат му Атила не успял да извърши убийството, въпреки че Адалъ беше застрелян скоро след това през юли 1996 г.

Атила Пекер беше задържан за кратко преди девет дни, няколко часа след като брат му публикува видеото.

Анадолската прокуратура в Истанбул заяви днес, че е започнала ново разследване на убийството на Адалъ. Прокуратурата посочи, че ще бъдат взети подробни показания от Атила Пекер и ще бъде поискана информация и документи от кипърските турски съдебни власти във връзка с убийството.

Първоначалното разследване на убийството на Адалъ по времето, когато беше извършено, не откри кой е отговорен. Европейският съд за правата на човека глоби Турция през 2005 г. заради това, че не е успяла да проведе "адекватно и ефективно разследване на обстоятелствата около убийството".

49-годишният Седат Пекер стана известен през 1990-те години като фигура от подземния свят и беше осъден на 14 години затвор през 2007 г. за престъпления, включващи съставяне и ръководство на престъпна организация.

Пекер, който заяви, че в момента се намира в Дубай, публикува осем видеа, гледани над 70 милиона пъти общо, в които отправя обвинения срещу настоящи и бивши правителствени представители, включително в изнасилване, трафик на наркотици и тайни доставки на оръжия.