Първият чуждестранен терорист от "Ислямска държава" е вече репатриран от Турция, съобщи говорителят на вътрешното министерство на страната, цитиран от частната телевизия НТВ.

На 14 ноември същата процедура ще бъде приложена и спрямо седем други терористи от германски произход, добави говорителят Исмаил Чатаклъ.

Вече репатрираният от Турция джихадист е от Съединените щати. В рамките на деня ще бъдат изгонени от Турция и още двама членове на "Ислямска държава" - един германец и един датчанин.

Анкара не приема възражения от страните по произход на джихадистите, че не желаят да ги приемат обратно с мотив, че гражданството им е отнето, е заявил говорителят.

"Правете каквото щете. Вие си знаете как да потърсите отговорност на своите хора. Ние не сме хотел за (джихадисти на) ДАЕШ ("Ислямска държава") за никого", заяви той.

Репатрирането от Турция на заловени бойци на "Ислямска държава" се случва след като вътрешният министър на страната Сюлейман Сойлу предупреди миналата седмица, че Анкара ще постъпва по този начин дори и гражданството на джихадистите да е отнето от родните им страни, тъй като "Турция не е хотел за чужди терористи".

Редица западноевропейски страни приеха законодателни промени, с които лишиха от гражданство хора, сражавали се за терористичната организация в Сирия и Ирак. След турската военна операция в Северна Сирия Анкара пое контрола над бивши радикални ислямски бойци, които до този момент бяха държани в плен от кюрдските въоръжени формирования. Мнозинството от бившите джихадисти са от Белгия, Великобритания, Германия, Нидерландия и Франция.

Засега не е известно какъв брой членове на ИД ще бъдат репатрирани от Турция. Преди дни турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че в турски затвори има 1201 затворници от ИД, а Турция е заловила в Сирия 287 бойци.