Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Турция няма да държи безкрайно под свой контрол заловените в Сирия членове на "Ислямска държава" и в крайна сметка ще ги върне в родните им страни, а именно европейските, съобщава АФП.

Що се отнася до чужденците (джихадисти), ние ще ги държим още известно време под наш контрол. След това ще ги върнем в техните страни, заяви Сойлу пред репортери.

Ние не сме хотел за членовете на ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава - бел.ред.), каза Сойлу.

Той обвини редица европейски страни като Холандия и Великобритания, че отнемат гражданството на някои свои поданици, за да попречат на Анкара да ги експулсира.

Те намериха лесно решение (...) Те казват: "Аз го лиших от националност, вие се оправяйте". Това е неприемливо от наша гледна точка. Това е напълно безотговорно, заяви Сойлу.

Турция предприе на 9 октомври военна операция в Североизточна Турция срещу кюрдската милиция Сили за защита на народа, която тя разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

В рамките на тази операция, която бе преустановена след постигането на споразумения със САЩ и Русия, турските сили поставиха под свой контрол членове на ИД, които бяха взети в плен от кюрдските бойци.

Според редица страни, включително САЩ, други пленени членове на ИД са избягали от затвор в Сирия, възползвайки се от хаоса, възникнал в резултат на турската операция.

Анкара редовно призовава европейските страни да си вземат обратно своите граждани, които са се включили в редиците на ИД в Сирия, но тези държави не са особено склонни да направят това, най-вече от съображения за сигурност.