Националният авиопревозвач на Турция Търкиш еърлайнз възобновява от утре, 10 юни, полетите за чужбина, които бяха прекъснати заради епидемията от коронавирус.

Турският министър на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу съобщи, че възстановяването на полетите за чужбина ще става на етапи.

На първия етап, от утре, Търкиш еърлайнз ще лети до България, признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, Бахрейн, Катар и Гърция.

От 15 юни се възобновяват дестинациите Германия, Австрия, Азербайджан, Чехия, Хърватска, Хонконг, Швейцария, Япония, Република Северна Македония, Литва, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Сингапур, Словения, Таджикистан.

От 20 юни -до Холандия и Казахстан; от 22 юни - до Албания,Босна и Херцеговина, Дания, Естония, Финландия, Южна Корея, Черна гора,

Киргизстан, Латвия, Люксембург, Словакия и от 25 юни - до Белгия.

По думите на турския транспортен министър се водят преговори с 92 страни за реципрочно възстановяване на полетите.

От ръководството на Търкиш еърлайнз съобщиха, че се въвеждат редица мерки за пътниците в турските самолети във връзка с коронавируса.

Задължителна е употребата на защитни маски, чекиране на багажите, а в самолетите може да се влезе само с ръчна чанта. Това са някои от мерките, за които са били уведомени летищните власти на държавите, с които турската авиокомпания осъщестява полети.

Преди епидемията от Covid-19 Търкиш еърлайнз извършваха полети до над 300 точки /до 126 страни/ на света.