Турция взе решение за спиране на всички влакови междуградски транспортни връзки, предава БНР.

Ограничават се и вътрешните полети в страната, след като вчера броят на смъртните случаи достигна 92.

Потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в югоизточната ни съседка са 5 700.

От днес до второ нареждане турските държавни железници прекратяват междуградските пътувания.

Ще продължат да функционират вътрешноградските железници в Истанбул и Анкара. Минута преди полунощ довечера в сила ще влезе и ограничение за вътрешните полети.

Ще се извършват рейсове само до 14 от общо 30 от големите общини в Турция – градове с поне 750 000 души население.

Ще продължат обаче товарните полети. От 17 часа днес пътуващите с автобуси и самолети ще трябва да се снабдят преди пътуването със специални разрешения от областните управи на градовете.

Турският министър на транспорта и инфраструктурата Мехмед Джахит Турхан беше заменен с президентски указ, публикуван в турския официален вестник рано тази сутрин. Неговото място ще заеме Адил Караисмаилоглу, който е инженер по образование. Това е първа смяна в настоящия турски кабинет. 

Турция прекратява всички международни полети - това беше една от мерките, обявени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган вчера късно вечерта. На специална пресконференция в Анкара той оповести и създаването на Съвети по пандемията във всички области в страната, и ограничения на междуградските автобусни превози. Частният и държавният сектор ще прилагат системи за гъвкава работа и с минимален персонал. Забранява се и събирането на групи хора в паркове, крайбрежни алеи и провеждането на пикници.

Поне 12 населени места в страната са поставени под карантина.

Междувременно министерството на правосъдието удължи с две седмици забраната за свиждания в затворите като предохранителна мярка срещу проникване на заразата сред лишените от свобода. Банките понижиха лихвите по кредитните карти, за да облекчат затруднените с плащанията на вноските си потребители. Кметът на Анкара Мансур Яваш разпореди спиране на отчитането на апаратите и издаването на сметки за комуналните услуги. Вчера беше забранено на медицинския персонал в държавните и частни болници да подава оставка.