Турция ще продължи офанзивата си в Североизточна Сирия с още по-голяма решителност от преди. Това предупреди турският президент Реджеп Ердоган, въпреки постигнатите договорки със САЩ към момента. Той поиска от Доналд Тръмп да изпълни изцяло споразумението, за да може да се прекратят въздушните удари в Сирия, съобщава Ройтерс. 

Ердоган каза пред журналисти, че не е проблем за Турция, ако сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия, навлязат в районите, прочистени от сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН). Анкара няма никакво намерение да остава в районите под техен контрол в Северна Сирия, добави той. 

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е информирал американския президент Доналд Тръмп за турската офанзива в Сирия по време на телефонен разговор на 6 октомври, три дни преди началото на операцията. Той добави, че това, което е необходимо, ще бъде направено, когато му дойде времето.

Най-малко петима цивилни бяха убити днес при турски въздушен удар в Северна Сирия близо до граничния град Рас ал Айн, предаде Франс прес. Въпреки постигнатите договорки за спиране на огъня, спорадични удари продължават. 

Агенцията се позова на неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Турция е нанесла въздушни удари и е подложила на артилерийски обстрел днес позиции на кюрдските сили в Северна Сирия, заяви говорителят на кюрдските сили Мустафа Бали. Той определи турските действия като нарушение на постигнатото споразумение за спиране на огъня.