Турция преживява трети пик на епидемията, а Истанбул - четвърти. Преживяваме най-тежкия период от началото на пандемията от новия коронавирус. Това каза снощи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от ТАСС.

Коджа отбеляза, че не по-малко от 80 процента от населението на страната живее в градове с много висок риск от заразяване с коронавируса. 85 процента от новите случаи се падат на по-заразния вариант на вируса, идентифициран първо във Великобритания.

Турският здравен министър съобщи за предстоящи доставки през следващите месеци на ваксини на различни производители, както и че научният съвет за коронавируса ще препоръча затягане на мерките в страната срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че сега Турция е на четвърто място по брой нови случаи на коронавирус. В събота здравните власти съобщиха за 56 хиляди нови заразени за едно денонощие - пет пъти повече в сравнение с началото на миналия месец, когато президентът Реджеп Тайип Ердоган смекчи социалните ограничения, обявявайки период на "контролирана нормализация".

До момента в Турция, с население от близо 84 милиона души, са поставени около 19 милиона дози ваксина, включително 11,31 милиона първи игли.

Каква е актуалната ситуация

54 562 са новозаразените с коронавирус в Турция за последното денонощие, 243-ма пациенти са починали, съобщи снощи турското министерство на здравеопазването, цитирано от в. "Хюриет дейли нюз".

Общият брой на починалите в страната вече е 34 182, а броят на заразените е 3 903 573. Пациентите в тежко състояние са 2891.

По данните на министерството на здравеопазването 41 218 души са оздравели през последното денонощие. Направени са били и 301 068 теста.

През последните дни новозаразените в Турция са над 50 хиляди дневно. Рекордно високите стойности се дължат основно на разпространението на британския вариант на новия коронавирус.