Турското министерство на отбраната потвърди днес пристигането на четвърти самолет от Русия с елементи на зенитните ракетни системи С-400 в авиобазата Мюртед в провинция Анкара, предават ТАСС и БТА.

"Доставките на компоненти на ЗРС С-400 продължават. Четвърти самолет се приземи в база Мюртед", се казва в изявление на ведомството.

Купуването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 не означава промяна в стратегическата ориентация на Турция, увери турският министър на отбраната Хулуси Акар своя американски колега Марк Еспър, предаде Ройтерс. В телефонен разговор с Еспър вчера Акар казал още, че тази покупка е необходима, съобщи турското министерство на отбраната в комюнике. Турция все още преценява офертата за придобиване на американски зенитно-ракетни системи "Пейтриът", заявил още нейният министър на отбраната. Акар предупредил, че влошаването на турско-американските отношения няма да послужи на интересите на нито една от двете страни. Пентагонът потвърди, че изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Марк Еспър е разговарял вчера по телефона с турския си колега Хулуси Акар около 30 минути, предаде още Ройтерс. Той не даде никакви подробности за съдържанието на разговора.

Пентагонът отложи за неопределено време предвиден за вчера следобед пресбрифинг за продажбата на С-400 от Русия на Турция. Вчера Турция, член на НАТО, получи първите компоненти от модерните руски зенитни комплекси. Анкара и Вашингтон възнамеряват да обсъдят следващата седмица създаването на зона за сигурност в Северна Сирия, съобщи още турското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. За целта американска делегация ще пристигне в Турция. Анкара смята кюрдските милиции в Северна Сирия, ключови съюзници на коалицията начело със САЩ в борбата с джихадистите от "Ислямска държава", за терористични организации.