Управляващата партия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че е предложила проектозакон, който ще позволи временно освобождаване от затвора на близо 45 000 затворници в отговор на риска от възможно разпространение на коронавируса в затворите, съобщи Ройтерс и БТА.

Отделна реформа, включена в проектозакона, който Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и нейният съюзник Партията на националистическото действие (ПНД) са внесли в парламента, ще доведе до освобождаване за постоянно на други близо 45 000 затворници.

В препълнените затвори в Турция има около 300 000 затворници, отбелязва Ройтерс.

Правителството работи върху реформи, целящи да намалят натиска върху системата. Същевременно правозащитни групи изтъкват, че зарази могат лесно да се разпространят в затворите.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Турция достигна вчера 10 827 души, а това става по-малко от три седмици след регистриране на първия случай в страната. Броят на починалите от вируса в страната е 168 души, според данни от снощи.

Затворници, които са изтърпели половината от присъдата си, ще подлежат на освобождаване съгласно проекта, посочи пред репортери заместник-председателят на парламентарната група на ПСР Джахит Йозкан.

Проектът изключва освобождаване на затворници, осъдени за тероризъм или престъпления, свързани с наркотици, сексуални престъпления, убийство и насилие спрямо жени.

Временно освободените затворници по силата на мярката, свързана с коронавируса, ще бъдат прехвърлени от затвори от открит тип и ще бъдат поставени под домашен арест, посочи Йозкан. Той добави, че депутатите ще започнат да обсъждат законопроекта следващия вторник.

Поставяне под домашен арест ще бъде възможно и за затворници над 65 години и за жени, които отглеждат деца до 6-годишна възраст, уточни Йозкан.

Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие, които са подготвили законопроекта, имат мнозинство в 600-членния турски парламент, така че се очаква той да бъде приет.