Турция е задържала снощи самолета на гръцкия външен министър Никос Дендиас във въздуха в продължение на 20 минути, като е отказала да му даде разрешение за прелитане през турското въздушно пространство, предаде гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Самолетът, с който Дендиас се е завръщал от посещение в Ирак, е бил задържан в района на границата с Турция северно от иракския град Мосул.

Турските власти са били уведомени за ВИП полета и първоначално са дали разрешение за прелитане, което обаче са оттеглили при приближаването на самолета до границата. Започнала интензивна дипломатическа комуникация, като междувременно летателният апарат е бил принуден да се снижи и да прави кръгове, докато бъде разрешен проблемът. Възникнало и безпокойство за колко време ще му стигне горивото.

В крайна сметка Турция дала разрешение за преминаване през въздушното си пространство и самолетът пристигнал в Атина със значително закъснение.

Телевизията коментира, че подобно действие е без прецедент, защото разрешение за преминаване на правителствени самолети се дава безпрепятствено дори във военни зони, и показва раздразнението от посещението на гръцкия външен министър в Ирак.

Инцидентът е бил потвърден и от гръцкото министерство на отбраната, което отговаря за правителствените полети. От министерството са казали, че турската страна може да изтъкне всякакъв предлог, за да оправдае случая, като например интензивно въздушно движение в района. Очаква се въпросът да бъде поставен от гръцката делегация и на заседанието на Европейския съвет, което започва днес.