Турция осъди днес "агресивния език" на Техеран спрямо президента Реджеп Тайип Ердоган, когото Иран упреква, че е рецитирал стихотворение, намекващо, че провинциите в Северозападен Иран са част от Азербайджан, предаде АФП.

"Ние осъждаме използването на агресивен език към нашия президент и нашата страна след рецитирането на стихотворение, чийто смисъл бе умишлено изваден от контекста му", посочи в съобщение Фахреттин Алтун, ръководител на дирекцията по комуникации на турското президентство.

Ердоган посети в четвъртък Азербайджан, верен съюзник на Турция, за да присъства на военен парад по повод победата на Баку над Армения след продължили шест седмици боеве за оспорвания район на Нагорни Карабах.

По време на посещението турският президент рецитира стихотворение, което според Техеран би могло да разпали сепаратизма сред азерското малцинство в Иран.

В Иран живее голяма азерска общност, главно в северозападната част на страната, в провинциите, съседни на Азербайджан и Армения, като река Арас се явява граница между Азербайджан и тези провинции.

В петък иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф осъди Ердоган заради това стихотворение, а посланикът на Турция в Техеран бе повикан в иранското външно министерство по повод "интервенционистични и недопустими забележки" на Ердоган.

В отговор Турция повика иранския посланик в Анкара заради "безпочвени" твърдения.