Контейнери с медицинско оборудване с турски знамена и печати на президентството върху тях са товарени в самолети в рамките на голяма кампания за оказване на помощ от Анкара, която е изпратила медицински доставки на десетки страни след избухването на пандемията от новия коронавирус.

"След отчаянието идва надежда и след мрака - много слънца", гласи послание върху всяка доставка - стих от суфитския поет от 13-и век Джеляледдин Руми, който изразява надежда за по-добри дни не само в борбата срещу Ковид-19, но и за изпълнената с проблеми дипломация на Турция.

Турция, чиито отношения със съюзниците от НАТО в Европа и със САЩ са помрачени от спорове заради руските системи за отбрана, човешките права и санкциите на Запада срещу Иран, се надява, че кризата с вируса е възможност за успокояване на напреженията, възникнали в последно време.

Въпреки че Турция се бори в страната с едно от най-силните проявления на епидемията от коронавируса в света, тя е изпратила медицинска помощ на 61 страни, включително на САЩ, Испания, Италия, Франция и Великобритания.

По нейни изчисления Анкара е третият най-голям дистрибутор на помощи в света по време на пандемията, като изпраща маски, защитни облекла, комплекти за тестове, дезинфектанти и респиратори.

В писмо до президента Доналд Тръмп, изпратено заедно с една доставка, президентът Реджеп Тайип Ердоган посочи, че се надява, че "духът на солидарност", който Турция е проявила, ще помогне на американските политици "по-добре да разберат стратегическата важност на нашите отношения".

Анкара е изправена пред потенциални санкции от САЩ заради покупката й на руски системи за ПВО С-400, които тя купи миналата година, но не е разположила още напълно. Въпреки заплахата от санкции тя казва, че системите в крайна сметка ще бъдат активирани.

В събота Ердоган призова също ЕС да засили сътрудничеството си с Турция в светлината на подкрепата, която Анкара предоставя на страните членки по време на пандемията. "Надявам се, че сега ЕС разбира, че всички ние сме в една лодка", каза той.

Турция остава кандидат за членство в ЕС, но процесът на присъединяване е блокиран отдавна на фона на спорове за състоянието на правата на човека в Турция, третирането на проблема със сирийските бежанци и проучванията за газ край Кипър и в Източното Средиземноморие.

Проблемите остават

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че инициативата за изпращане на помощи е подобрила атмосферата на отношенията с Вашингтон.

"Имаше ли позитивна атмосфера след последната помощ, изпратена от Турция? Да, има позитивна атмосфера и в очите на американската общественост също", заяви Чавушоглу, като добави, че все пак "основните проблеми със Съединените щати остават".

Турски помощи бяха доставени също на Либия, Ирак, Иран, Палестинската автономия, Русия, Балканите и Китай, където коронавирусът се появи за първи път.

Турция изпрати помощ на 15 страни в Африка, където се опитва да разшири влиянието си и търговските си връзки.

Не всички доставки на помощи минаха гладко. Търговска пратка с респиратори за Испания беше забавена заради разрешителните за износ. Друга търговска пратка с 400 000 защитни облекла за Великобритания беше критикувана, след като някои от тях не издържаха проверките за качество, но както Анкара, така и Лондон заявиха, че това не е доставка от едно правителство за друго и че не е имало проблеми с помощта, изпратена директно от Турция.

Въпреки че дипломатическата кампания може да е донесла промяна на тона в някои от проблемните международни отношения на Анкара, анализатори твърдят, че трайни резултати са малко вероятни без конкретни стъпки към решаване на фундаменталните разногласия.

"Никакво количество добра воля, никакво количество медицинска дипломация няма да промени отрицателните последици, които разполагането на системи С-400 от страна на Турция предизвика в отношенията с Вашингтон", казва Фади Хакура, консултант в Кралския институт по международни отношения в Лондон.

"Ако Турция иска да спечели благосклонността на Вашингтон, трябва да приключи с С-400".

Гьонюл Тол, основател и директор на Центъра за турски изследвания в Близкоизточния институт във Вашингтон, заяви, че разногласията на Турция с Европейския съюз също няма да бъдат решени за една нощ.

"Макар че някои страни приветстваха турската помощ, проблемите й със съседите и западните съюзници са твърде сериозни, за да бъдат решени с няколко символични стъпки", казва тя. /БТА/ /Милена Маркова, Ваня Накова/