В Турция е започнало тестване върху доброволци на турска ваксина срещу Ковид-19, разработена от университета Ерджийес, съобщава турският телевизионен канал НТВ. Това е една от разработваните в Турция ваксини срещу вируса, която вече е на етап изпитания върху хора.

Препаратът съдържа мъртъв вирус. През първата фаза на изпитание ваксината ще бъде поставена на 44 доброволци на възраст между 18 и 55 години, които са здрави и не са боледували преди това от Ковид-19. Вече е поставена първата доза от ваксината на доброволец от групата. След три седмици ще бъде поставена втора доза от ваксината.

Планира се първата фаза от тестването на ваксината върху доброволци да завърши на 5 януари и ако изпитанията са успешни, да се премине към втора фаза. През втория етап от изпитанията на тестове ще бъдат подложени общо 10 хиляди лица.

В началото на октомври турският здравен министър Фахреттин Коджа посочи, че 13 екипа от специалисти в Турция работят по проекти за ваксини, които са одобрени от здравното министерство. Единият от тези екипи е към Университета Ерджийес в град Кайсери под ръководството на проф. д-р Айкут Йоздарендели.