Турция не признава незаконната анексия на Крим и ще продължи да подкрепя териториалната цялост на Украйна, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски в Киев, предаде ТАСС.

Ердоган каза, че Турция ще продължи внимателно да следи положението на кримските татари и съвместно с украинските власти да оказва подкрепа на кримско-татарските тюрки, които са "изконни жители на тази страна".

Зеленски от своя страна съобщи, че Анкара е обещала военна помощ на Украйна, а Киев ще достави на Турция самолети Ан-178.

Той каза, че днес правителствата на Турция и Украйна са подписали важно споразумение за военно-финансово сътрудничество, според което украинската армия ще получи финансова помощ от турските партньори. Специално внимание е било отделено на засилване на сигурността на Черноморския регион, каза още Зеленски.

Двете правителства подписаха днес и документ за взаимно признаване на шофьорските книжки и меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на предотвратяването на извънредни ситуации и ликвидиране на последствията им.

Зеленски каза на пресконференцията, че е поръчал на службата за сигурност да проучи предполагаемите привърженици на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), смятана от Анкара за главен организатор на опита за преврат в Турция през 2016 г. Той каза, че в Украйна има училища, зад които стои ФЕТО. Зеленски отбеляза, че тази тема от години е обсъждана между Турция и Украйна, но днес той е получил много подробности, факти и конкретни имена, които е предал на ръководителя на службата за сигурност.

Според медиите ФЕТО действа в Украйна от 2001 г. под прикритието на международната школа Меридиан.