Анкара и Вашингтон са сформирали работна група за уреждане на ситуацията около придобиването от Турция на руски зенитни ракетни системи С-400. Това заяви министърът на външните работи на Турция, предаде ТАСС.

"Създадена бе съвместна със САЩ работна група за С-400, започнаха технически преговори", заяви Мевлют Чавушоглу, цитиран от телевизия ENTV.

Властите на САЩ обявиха на 14 декември, че въвеждат санкции срещу Управлението на отбранителната промишленост на Турция, неговия ръководител и още трима турски граждани в рамките на закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции, предава БТА.

Министерството на външните работи на Турция осъди американските санкции и обеща да предприеме ответни мерки.

От министерството подчертаха също, че Анкара няма да се въздържи да предприеме мерки, които сметне за необходими, за осигуряване на националната си сигурност.

Преди това президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчертаваше, че намеренията на Вашингтон да въведе санкции против Анкара заради купуването от нея на руски противовоздушни системи С-400 е проява на неуважение към важен партньор в НАТО.