Русия и Турция отложиха разговорите на министерско ниво, които се очакваше да се фокусират върху Либия и Сирия, където двете страни подкрепят противопоставени страни в дългогодишни конфликти, предаде Ройтерс и БТА.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и неговият руски колега Сергей Лавров решиха да отложат разговорите по време на телефонен разговор днес, съобщи турското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

"Заместник-министрите на двете страни ще продължат контактите и разговорите в предстоящия период. Разговори на министерско ниво ще има на по-късна дата", се казва в изявлението на турското външно министерство.

Дата за срещата на министрите на външните работи на Руската федерация и Турция ще бъде съгласувана допълнително, съобщи на сайта си министерството на външните работи в Москва, цитирано от ТАСС. В съобщението се отбелязва, че министерствата на външните работи и на отбраната на двете страни активно работят в подкрепа на либийското урегулиране.

"В момента експерти се намират в контакт в интерес в най-скоро време да бъде съгласувано прекратяване на огъня, а също установяване на междулибийски преговорен процес в политическо и икономическо направление под егидата на ООН в съответствие с Берлинската международна конференция от 19 януари и резолюция 2510 на Съвета за сигурност на ООН. Работата продължава. Датата на срещата на министрите на външните работи и отбраната на двете страни ще бъде съгласувана допълнително", гласи съобщението на сайта на руското външно министерство.

Лавров и руският министър на отбраната Сергей Шойгу трябваше да посетят днес Истанбул за разговори с турската страна.